Korábbi cikkünkben már írtunk arról, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha szeretnénk egy kicsit több pénzt megtakarítani. Ahogy már akkor is említettük, az otthoni főzés számos előnnyel jár együtt. Amellett, hogy jóval több pénzt megspórolhatsz így, mintha minden nap a közeli kifőzdébe járnál ebédelni munkahelyedről, egy olyan hasznos adottságra tehetsz szert, amelyet egész életedben hasznosítani tudsz majd. A főzés tudománya és szeretete egyszerre egészséges hobbi és kitűnően meg tud nyugtatni egy hosszú nap után, amikor a kedvenc ízeiddel, hozzávalóiddal teremthetsz valami újat. Ami pedig a legjobb benne, hogy bármilyen szinten is állsz, mindig tanulhatsz valami újat, kikísérletezhetsz egy új módszert, vagy receptet. Ahhoz, hogy a főzés valóban jó időtöltés legyen és még pénzt is spórolhass vele, összegyűjtöttünk 10 hasznos tippet, amelyeket könnyedén felhasználhatsz a konyhában, hogy könnyebbé tedd saját munkádat is.
1. Tedd el frissen a nyár ízeit!
A befőzés és savanyítás hosszú ideje fontos szerepet játszik a háztartásokban. Nincs is jobb érzés annál, mint hideg téli estéken a saját nyári gyümölcseinkből eltett lekvárokat, befőtteket felbontani. Az így eltett zöldségek és gyümölcsök kitűnően megőrzik ízüket és frissességüket, ráadásul az otthon elkészített befőttek jóval olcsóbbak és egészségesebbek is, mint bolti társaik. Kitűnő köretként szolgálhatnak különböző húsokhoz, vagy meleg ételekhez, de önmagukban, gyümölcskompótként, vagy egyszerűen szendvics feltétként is visszavarázsolják ételeinkbe a nyár ízeit.
2. Zöldfűszeres vajkockák
Ha nem szeretnéd, hogy frissen vásárolt fűszernövényeid elfonnyadjanak fogyasztás előtt, érdemes fellógatva kiszárítani őket, majd felaprítva használni őket az ételek ízesítéséhez.
Sőt, akár házi zöldfűszeres vajat, vagy olívaolajat is készíthetsz belőlük, ehhez csupán egy jégkockatartóra van szükséged, amelybe kis adagokban beleöntöd az olajat és a friss zöldfűszereket, a következő sütésnél, főzésnél pedig már fel is használhatsz néhányat a saját készítésű fűszerkockákból.
3. Húsok nagy mennyiségben
Szerencsére ma már a legtöbb nagyteljesítményű hűtő alkalmas arra, hogy nagy mennyiségben is lefagyaszthassunk húst. Sokat spórolhatunk ugyanis, ha figyeljük a szupermarketek akcióit, és a leértékelések során egyszerre vásárolunk többet a szükséges élelmiszerekből. A húsok fagyasztásánál arra érdemes figyelni, hogy inkább több, kisebb adagot készítsünk belőlük, amelyeket főzés során a szükséges mennyiségben tudunk majd kiolvasztani. Fontos, hogy a halakat például megtisztítva, a majdani feldolgozás szerint csomagoljuk el lefagyasztani.
4. Organikus helyett
A bio élelmiszerek nem csak számodra egészségesek, de a környezetet is jobban kímélik, hiszen nem tartalmaznak semmilyen toxikus, vagy szintetikus növényvédő szert. Magasabb minőségük miatt általában drágább színvonalat képviselnek, így nem feltétlenül juthatunk hozzájuk mindennapos mennyiségben. Azonban hasonlóan egészséges hatást érhetsz el, ha a zöldségek és gyümölcsök megvétele után egyből átmosod őket. Ehhez használd víz, egy csésze ecet, egy teáskanál szódabikarbóna és egy fél citrom keverékét. Áztasd öt percig ebben az oldatban a zöldségeket, majd mosd le őket vízzel és csak ezután tedd el őket hűtőbe. A gyökeres zöldségeket az áztatás után át is dörzsölheted, hogy később ne kelljen meghámozni őket.
5. Barnacukor
Ha barnacukrunk gyakran csomósodik össze, érdemes a tartójába tenni néhány citromot, amelyeknek előzőleg eltávolítottuk a gyümölcshúsát. Ez segít majd, hogy a barnacukor ne álljon össze apróbb vagy nagyobb darabokba.
6. Salátaöntet
Rengeteg boltban kapható salátaöntet létezik, amely valójában otthon is könnyen elkészíthető. Nem kell hozzá más, csak egy adag tejföl vagy kefir és persze a kedvenc fűszereid. Egy kis házi készítésű majonézzel, citromlével, vagy ecettel pedig még jobban felturbózhatod az öntet ízvilágát. Ráadásul az ilyen módon elkészített öntetek jóval egészségesebbek, mint bolti társaik.
7. Tojásfehérje maradék
A legtöbb süteményrecept így szól, „végy x darab tojássárgáját”, ami idáig rendben is van, azonban sokszor tanácstalanok vagyunk, mihez is kezdjünk a maradék tojásfehérjével. Ilyenkor az összegyűjtött fehérjét érdemes olyan gyorsan lefagyasztani, ahogy csak tudjuk, ilyen módon pedig a későbbiekben is tökéletesen használható olyan süteményekhez, amelyek elsősorban tojásfehérjét igényelnek. Ilyen például a habcsók, vagy az utóbbi időben egyre népszerűbbé váló macaron is.
8. Fűszerkeverékek
Különböző élelmiszer szakboltokban, de már szupermarketekben is hozzájuthatunk különleges fűszerkeverékekhez, amelyek olaszos, indiai vagy éppen marokkói ételekhez ajánlottak, természetesen a sor végtelen, hiszen minden nemzet konyhájának más-más jellegzetes fűszerkombinációi ismertek. Azonban jóval olcsóbban is hozzájuthatunk ezekhez a fűszerkeverékekhez, ha utánajárunk, hogy milyen fűszereket, zöldségőrleményeket tartalmaznak és otthon saját magunk, ízlés szerint keverjük össze a hozzávalókat egy kávédaráló vagy aprítógép segítségével.
9. Mosogatószivacs tisztítása
Azt biztosan tudod, hogy a mosogatószivacs az egyik legnagyobb baktériumhordozó tárgy lehet a konyhában. Azért, hogy mégse kelljen naponta új törlőruhát és szivacsot venned egy-egy nagyobb takarítás után, mutatunk egy nagyon egyszerű trükköt. Mosd ki alaposan a mosogatószivacsot és helyezd egy langyos vízzel teli tálkába (a tökéletes fertőtlenítés érdekében egy evőkanál ecetet és citromlevet is keverhetsz a vízbe) és helyezd a mikróba néhány percre. Néhány percig pihentesd ezután a szivacsot, hogy ne forrázd le a kezed, majd tovább használhatod az immáron teljesen megtisztult takarítóeszközt.
10. Vákuumcsomagolás házilag
A különböző gyümölcsöket, zöldségeket hatékonyan tudjuk tartósítani házilag készített vákuumcsomagolással. Ehhez nincs másra szükségünk, mint egy jól zárható műanyag tasakra és egy szívószálra. A tartósítani kívánt élelmiszert a zacskóba helyezve húzzuk be az azon található zipzárt szinte teljesen, úgy, hogy csak egy kis rész maradjon, amelybe be tudjuk helyezni a szívószálat. Ennek segítségével pedig szívjuk ki az összes maradék levegőt a tasakból, majd gyorsan húzzuk be teljesen a zárat. Ez a módszer természetesen nem ugyanannyira hatékony, mint a bolti vákuumzáras csomagolások, azonban a zöldségek és gyümölcsök jó pár napig megőrzik frissességüket, ha ilyen módon tesszük el őket.